Топенето на ледниците в Антарктида е необратимо
Топенето на ледниците в Антарктида е необратимо / снимка: Guliver/Getty Images

Топенето на големите ледници в западната част на Антарктика, които съдържат достатъчно вода за да се вдигне нивото на океаните с най-малко един метър, се засилва под въздействие на глобалното затопляне и изглежда необратимо.

Това сочат изследвания, базиращи се на събирани повече от 40 години данни. Те показват, че топенето на ледниците в морето на Амудсен, в западната част на Антарктика, е достигнало точка от която няма връщане, обяснява гласиологът от Калифорнийския университет Ерик Ригнът, който е главен автор на изследването, публикувано в „Геофизикъл Рисърч Летърс”. Топенето на шест от най-големите ледници там вече допринася сериозно за покачване нивото на океаните, отбелязва БГНЕС.

Те съдържат достатъчно вода, за да повдигнат нивото на океаните с 1,2 м и се топят по-бързо от предвижданията на повечето учени. Това според проф. Ригнот изисква да се повишат прогнозите на Международната група експерти за промените в климата.

Топенето води до намаляване на дебелината на леда, което пък от своя страна води до по-лесното му отделяне от скалната маса под него и срутването на ледовете в океана. Като единствена причина за това учените изтъкват затоплянето на водата в океана, в която плуват част от тези ледени маси.