Тони Блеър за войната в Ирак: Съжалявам, скърбя и се извинявам
Тони Блеър за войната в Ирак: Съжалявам, скърбя и се извинявам / Guliver/Getty Images

Бившият британски министър-председател Тони Блеър каза, че съжалява за войната в Ирак, но защити решението си за присъединяване на неговата страна към оглавяваната от САЩ военна операция през 2003 г., предаде Ройтерс.

"Разузнавателните оценки, направени, когато тръгвахме на война, се оказаха погрешни. Последиците се оказаха по-неприятни, продължителни и кървави, отколкото някога сме си представяли", заяви Блеър пред репортери в отговор на острите критики, отправени срещу него в доклада на комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак.

Доклад: Великобритания се е присъединила към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., без да е изчерпала мирните възможности

"За всичко това съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите", каза той.

Блеър заяви, че поема пълна отговорност за решението за участие във войната, но отхвърли твърдението, че днешният тероризъм се корени в нахлуването в Ирак. Според него светът е по-добро място без иракския диктатор Саддам Хюсеин, който беше свален от власт при военната операция през 2003 г.

Писма, публикувани от разследващата комисия, показват, че Блеър е уверил тогавашния американски президент Джордж У. Буш в своята подкрепа за смяна на режима в Ирак осем месеца, преди водената от САЩ коалиция да нахлуе в страната през март 2003 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Всеки трябва да поеме своята отговорност за нахлуването в Ирак

Блеър е казал на Буш в паметна бележка, че ще направи "каквото и да било" за отстраняването на Саддам. Документът от 28 юли 2002 г. е с гриф "поверителен и личен". В него бившият британски премиер казва, че свалянето от власт на иракския диктатор е "правилното решение", и че същественият въпрос е "не кога, а как да бъде свален той".

По същото време Блеър заявяваше пред британската общественост и парламента, че не е взето решение за война.

Източник: БТА