/ IStock
Италианската полиция залови 4,3 тона кокаин, чиято пазарна стойност възлиза на 240 милиона евро, с което нанесе тежък удар върху колумбийската групировка за наркоразпространение „Клан дел голфо“, предаде Ройтерс.

Полицията заяви, че това е една от най-големите по рода си пратки с наркотични вещества, залавяни в Европа. Органите на реда са стигнали до нея във финалния етап на международно разследване, довело до издаването на заповеди за арест на 38 души в шест страни: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия.

Стана ясно, че в международната операция са задържани двама криминално проявени българи, потвърдиха от МВР. По информация на "24 часа" мъжете са от Перник. По случая у нас работи ГДБОП съвместно с полицейските власти в Италия. Проведени са претърсвания и са иззети доказателства.

Масови арести в наркоакция на Европол и 6 европейски страни

Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили колумбийските правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин, властите са конфискували и 1,85 милиона евро в брой.

Колумбийските власти посочиха, че през ноември са се фокусирали върху разбиването на групировката „Клан дел голфо“, чиято мрежа се разпростира в 28 държави из целия свят, след като месец по-рано са заловили лидера на клана Дарио Антонио Усуга, известен с прякора Отониел.

Италиански разследващи от североизточния град Триест казаха, че са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията Ндрангета.

В Колумбия задържаха кокаин за 75 млн. долара, предназначен за България (ВИДЕО)

Следователите допълниха, че от май миналата година са проследили 19 поредни доставки на наркотици, което им е позволило да разкрият „важен посредник“ в глобалния наркотрафик и „значителен брой“ трафиканти.
БТА