Тежки сражения между иракските сили и „Ислямска държава“ в Тикрит
Тежки сражения между иракските сили и „Ислямска държава“ в Тикрит / БГНЕС

Иракските военни и подкрепящите ги милиции, навлезли вчера в стратегическия град Тикрит, водят тежки сражения с бойци на групировката „Ислямска държава" (ИД), предаде Асошиейтед прес. Градът е разтърсван от тътена на ракетен и минометен обстрел.

Днес бойци на „Ислямска държава" взривиха стратегически магистрален мост северно от Тикрит, предаде ДПА.

Мостът беше една от малкото пътни връзки над река Тигър и разрушаването му прекъсна петролопроводи, свързващи най-голямата рафинерия в Ирак - тази в Байджи - с експортен петролопровод на територията на Иракски Кюрдистан.

Рафинерията в Байджи е на 40 километра северно от Тикрит. Тя е извън експлоатация от миналата година, когато се превърна в сцена на ожесточени сражения между иракските сили за сигурност и бойци на ИД.

Тикрит е разположен между столицата на Ирак и Мосул, бастиона в Ирак на ИД.

Същевременно групировката обяви, че е извършила бомбен атентат в Триполи, предаде Ройтерс.

Мощната експлозия отекна в центъра на либийската столица Триполи пред полицейски участък, предаде Ройтерс. В района на взрива се намира и сградата на либийското външно министерство.

Взривът е нанесъл щети на полицейския участък, както и на няколко автомобила.

Триполи е под контрола на самопровъзгласило се правителство на въоръжената групировка Либийска зора. Тя превзе града през август миналата година. Международно признатото правителство се премести в Тобрук.

В последните месеци няколко чужди дипломатически мисии станаха обект на бомбено нападение в Триполи. Повечето западни и арабаски страни евакуираха персонала на посолствата си в либийската столица заради напрегнатата обстановка.

Източник: БТА