/ Guliver/Getty Images
Севернокорейски градове на границата с Китай бяха наводнени тази седмица от силни дъждове. Това може да влоши вече и без това критичната ситуацията с храните и икономиката на страната, предаде Ройтерс.

Според севернокорейски държавни медии в град Синуйджу е паднало най-голямото количество валежи за годината - 132,5 мм до 16 часа местно време. Видео материал показа автобуси и други превозни средства, които карат по наводнение кръстовища и пешеходци, които газят във водата.

Байдън е обезпокоен от възможността Северна Корея да извърши ядрен опит

Властите в източната провинция Северен Хамгьон следят качеството на водата, контролирайки работата на канализацията и предупредиха населението да изварява водата преди пиене, съобщи официалната информационна агенция КЦТА.

Северна Корея съобщи за епидемия от неуточнено чревно заболяване. Южнокорейските власти подозират, че става въпрос за холера или тиф. Комунистическата държава твърди, че коронавирусът се вкарва в страна чрез "чуждестранни обекти" пускани през границата й с Южна Корея.

Природните бедствия и епидемиите може да усложнят недостига на храни в Северна Корея, която е подложена на международни санкции заради ядрените си оръжия и програми. Тя спря по-голямата част от търговията си, за да предотврати разпространението на COVID-19. В разпространения от ООН годишен доклад за хранителната сигурност се казва, че процентът на севернокорейците, страдащи от недохранване, е достигнал 41,6 на сто в периода 2019 г. - 2021 г., а за сравнение през 2004 - 2006 е бил 33,8 процента.

Пхенян отбеляза годишнина от Корейската война и се зарече да отмъсти на САЩ

В южната част на комунистическата страна изглежда е предприето изпускане на язовир, намиращ се близо до границата с Южна Корея. Нивата на река Имджин в понеделник са се повишили и южнокорейски летовници са били принудени да се евакуират от района.
БТА