Тероризмът никога няма да триумфира, заяви Камерън
Тероризмът никога няма да триумфира, заяви Камерън / снимка: БГНЕС, архив

"Тероризмът никога няма да триумфира", заяви британският премиер Дейвид Камерън по повод 25-годишнината от атентата срещу самолет на Пан Ам над шотландското село Локърби.

Тогава загинаха 270 души, припомня Франс прес.

"Локърби остава една от най-страшните беди в историята на авиацията и най-кървавия атентат, извършван във Великобритания", отбеляза Камерън в комюнике.

"През изминалия четвърт век беше отделено много внимание на извършителите на това зверство. Днес мислите ни са отправени към жертвите и към хората, чийто живот се преобърна от случилото се в Локърби през онази нощ", допълни премиерът.

"Чрез проявения от вас кураж и издръжливост, чрез вашата твърда решителност никога да не се откажете, вие доказахте, че терористичните актове не могат да унищожат човешкия дух, това е и причината, поради която тероризмът никога няма да триумфира", посочи той, цитиран от БТА.

Две църковни церемонии ще почетат днес паметта на жертвите - едната в Уестминстърското абатство в Лондон, а другата в Шотландия.

На 21 декември 1988 година самолет на американската авиокомпания Пан Ам се взриви над Локърби. Повечето жертви бяха американци.

Либийският режим на Муамар Кадафи призна официално през 2003 година отговорността си за атентата. Единственият осъден, Абдел Басет ал Меграхи, почина през май 2012 година в Либия, три години след като беше освободен от шотландски затвор по здравословни причини.