/ ThinkStock/Getty Images
27-годишен радикализиран затворник рани тежко двама надзиратели с керамичен нож в затвора Алансон/Конде-сюр-Сарт в Нормандия. По време на свиждане с партньорката си той нанесъл удари с керамичен нож в лицето и корема на служителите, викайки "Аллах акбар".
 
Регионалните екипи за интервенция и RAID, елитните части на националната полиция, са пристигнали през деня в затвора, където нападателят Микаел Шиоло и приятелката му са се барикадирали в помещение за семейни свиждания. Двамата останали там в продължение на близо десет часа. Предполага се, че ножът, с който е извършено нападението срещу  надзирателите, е внесен от бременната му жена, която не е била претърсена, а детекторите за метал не са го засекли.

Радикализираният затворник е задържан от силите на реда, съобщи в Туитър министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. "Затворникът и жена му са задържани от полицаите от специалните части RAID, които поздравявам за тяхното мъжество, хладнокръвие и професионализъм", написа той. По-късно приятелката на нападателя почина от раните, получени по време на акцията. Мъжът също е ранен, но леко.

По информация на френски медии спецоперацията е продължила повече от час, при което престъпникът и жената са получили огнестрелни рани.

Нападателят излежавал 30-годишна присъда за отвличане и убийство и се радикализирал в затвора, но не бил преместен в блока за ислямисти. Министърката на правосъдието Никол Белубе определи нападението като терористичен акт.
 
БТА