Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС
Британското правителство се събра днес на заседание, за да обсъди въпроса за засилване на подготовката за евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка, след като в парламента има голяма съпротива срещу договореното от министър-председателя Тереза Мей споразумение за Брекзит, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Лейбъристите предлагат символичен вот на недоверие срещу Тереза Мей

Очаква се обсъжданията да се съсредоточат върху това как да бъде отпуснато държавно финансиране в размер на 2 милиарда британски лири за справяне с евентуалния икономически хаос.

Мей, която отложи парламентарното гласуване по своята сделка за Брекзит за средата на януари, каза вчера, че правителството ще "обсъди следващия етап от подготовката ни за този сценарий (без сделка)".

Тя заяви пред парламента, че може да има рискове за "работните места, услугите и сигурността на хората, на които служим, като обръщаме гръб на споразумение (с ЕС)".

Тереза Мей против втори референдум за Брекзит

По думите й правителството вече е засилило подготовката за евентуални проблеми след Брекзит.

"Ако няма сделка, ще има смущение в краткосрочен план", каза Мей. "Искаме да предприемем всички стъпки, които можем, за да смекчим това", заяви тя.
Министърът на международното развитие Пени Мордонт, която подкрепя Брекзита, каза преди правителственото заседание, че е "напълно правилно сега да засилим планирането за (сценарий) без сделка".

"Не само че е необходимо да подготвим страната, но това е и най-добрият начин, по който ще гарантираме, че ще получим сделка (от ЕС)", заяви тя.
 
БТА