ПТСР може да създаде сериозни физиологични промени в мозъка
Шахар Мизрахи страда от тежко посттравматично стресово разстройство (ПТСР), след като участва във войната срещу "Хамас" в Газа преди 10 години. Състоянието му позволявало да спи само час и половина на нощ, измъчван от кошмари. Той рядко напускал къщата си и не общувал с хора. Никакво терапевтично лечение не помогнало, докато не чул за хипербарната кислородна терапия, съобщава Voice of America.

„Дойдох тук като зомби. Чувствах, че нямам нищо в живота си, което да ми помогне, така че се отдадох изцяло на тази терапия”, казва Мизрахи.

След 60 ежедневни сесии на лечение с кислород под високо налягане, симптомите на ПТСР на Шахар се подобряват значително, позволявайки му да спи, да учи, да развива кариера и дори да се сгоди. Разпалването на конфликта в Газа обаче връща тежките спомени, затова той отново посещава Центъра за хипербарна медицина за още един цикъл от лечение, който възнамерява да завърши преди предстоящата му сватба.

Директорът на центъра в Ришон ле Цион д-р Шай Ефрати казва, че тестовете с ядрено-магнитен резонанс показват, че ПТСР създава физиологични промени в мозъка. Той обяснява, че хипербарната терапия работи чрез колебанията между 100% кислород под високо налягане, който пациентите дишат с маски в продължение на 20 минути, и нормалното въздушно налягане, което те приемат, когато свалят маските за пет минути. Този екстремен спад в нивото на кислород е това, което задейства стволовите клетки в мозъка да се размножават и след това да възстановяват увредените части на мозъка.

Терапията е утвърден метод за лечение на различни видове наранявания и инфекции. Д-р Ефрати и неговата партньорка Карън Донис Барак са първите в света, които експериментират с използването на хипербарна кислородна терапия за лечение на ПТСР преди няколко години. Сега те са заети около работата с многото войници и цивилни, претърпели травма след атаките на „Хамас” на 7 октомври и трите месеца война досега.

„По-голямата част от нашия бизнес беше лечение на ветерани с ПТСР, но след 7 октомври ние лекуваме и много цивилни, които пострадаха по време на атаките. Досега имаме около 300 пациенти, а очакваме в рамките на две години да имаме около 2000”, казва Карън.

Цената от 10 000 долара за лечението на ветерани в центъра, което включва различни терапии в допълнение към хипербарния кислород, се финансира от израелското министерство на отбраната. Те се подобряват много, дори след 50 години на посттравматично стресово разстройство, допълва Voice of America.
Voice of America (VOA)/NOVA