ТЕПКО използва пречистена от радиацията вода за охлаждането на Фукушима 1
ТЕПКО използва пречистена от радиацията вода за охлаждането на Фукушима 1 / снимка: Reuters, архив

Системата за пречистване на водата от радиация, която е ключова за възстановяването на атомната централа "Фукушима 1", бе спряна за ремонт, след като заработи за кратко, предаде Асошиейтед прес.

Компанията оператор ТЕПКО започна да използва пречистена от ядрено замърсяване вода за охлаждането на реакторите. Операцията започна днес в 16,20 часа местно време (7,20 часа по Гринуич), но час и половина по-късно системата бе спряна, след като работници забелязаха теч от тръба, по която преработената вода се изпраща в реакторите. Според говорител на ТЕПКО системата е пречистила около 1850 тона радиоактивна вода.

Около 100 000 тона силно радиоактивна вода се бяха събрали в сградите на реакторите и в турбините на авариралата атомна централа след труса и последвалите вълни цунами на 11 март, посочва БТА. Това огромно количество се натрупа, докато ТЕПКО се опитваше да влива по 500 тона вода всеки ден, за да предотврати стопяването на ядреното гориво в реакторите.

За да може тази вода да бъде източена от реакторите и от турбините и да се използва отново за процеса на охлаждането, ТЕПКО построи в пределите на централата завод за пречистване на радиоактивна вода. Това стана за рекордно кратко време с помощта на френската ядрена компания Арева и американската компания Къриън.

Операцията по охлаждане на реакторите с помощта на пречистената вода цели да поддържа температура в зоната на горивото под 100 градуса по Целзий.

Заводът за пречистване на вода във "Фукушима 1" може да третира по 1200 тона заразена с радиация вода на ден.

Досега наличието на такова голямо количество радиоактивна вода в авариралата централа пречеше на работниците да влязат в обекта и да извършат необходимите ремонтно-възстановителни дейности.