Властите в Беларус с предупреждение до новинарски сайт заради фактическа грешка
Граничната служба на Беларус не може да отговори на въпроса дали представителят на опозицията Мария Колесникова е пресякла границата на страната, съобщи ТАСС.

Протестите в Беларус: Стотици арестувани, членове на опозицията са в неизвестност

От агенцията са се обърнали към службата във връзка с появилата се информация за изчезването на Колесникова, но от там са отказали да предоставят каквито и да са данни от съображения за конфиденциалност.

Днес няколко белоруски медии съобщиха, че сутринта неизвестни лица са отвлекли Колесникова, като са я качили в микробус с надпис „Връзка” („Связь”). Членът на президиума на координационния съвет на опозицията Максим Знак потвърди, че Колесникова не отговаря на телефонните позвънявания.

Над 100 000 души протестират в Минск

Освен нея, адвокатите издирват други двама представители на координационния съвет - Иван Кравцов и Антон Родненков, с които също не може да бъде установен контакт.

След отправено запитване, от Министерството на вътрешните работи на Беларус са отговорили, че не разполагат с информация за задържането на опозиционерката от страна на държавните органи.

Бившият кандидат-президент Светлана Тихановская обяви, че властите в страната носят отговорност за изчезването на съратничката ѝ. Министерството на информацията на Беларус изпрати писмено предупреждение до новинарския сайт tut.by заради фактическа грешка за премиите на служителите на Комитета за държавен контрол.

ЕС няма да включва Лукашенко в санкционния списък

Според информацията, разпространена от самия портал, писменото предупреждение е „за разпространение на недостоверна информация, която може да нанесе вреди на държавните или обществените интереси”.

Изданието уточнява, че в публикация от 25 август под заглавие „Комитетът за държавен контрол може да изплати големи премии на служители, които се изявят в знакови дела”, авторът е допуснал „неволна грешка”.

Неправилно е бил посочен размерът на премиите, с които ръководството на комитета и органите по финансови разследвания могат да поощряват своите служители, които са участвали активно при идентифицирането, изобличаването, обезвреждането и задържането на лица, извършили опасни престъпления с широк обществен отзвук.

Авторите на изявлението уточняват, че съгласно действащото медийно законодателство, може да бъде преустановено за три месеца печатането на изданието.

От там допълват, че преди месец е постъпило друго предупреждение, а при получаването на две или повече писмени предупреждения в рамките на една година, достъпът до интернет-изданието може да бъде ограничен, като решение за това взема Министерството на информацията. 
БГНЕС