От тази седмица на жените в Афганистан е забранено да посещават фитнес зали и паркове, съобщи днес представител на талибаните, които завзеха властта през август 2021 г., предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на министерството за разпространяване на добродетелта и превенция на порока Мохамед Акеф Мохаджер каза, че движението "Талибан" е положило през последните 15 месеца много усилия  да избегне затварянето на парковете и фитнесите за жени, като е разпоредило в определени дни от седмицата те да бъдат посещавани само от жени или само от мъже, или е налагало полова сегрегация. "Но за съжаление разпорежданията не се спазваха и правилата се нарушаваха, така че трябваше да затворим за жени парковете и фитнес залите", обясни Махджер. Той добави, че е имало много случаи, при които мъже и жени са се разхождали заедно в парковете, като жените не носели хиджаб.

След като завзеха властта в Афганистан, въпреки предварителни си обещания талибаните забраниха средното и висшето образование за момичета, силно ограничиха достъпа на жени до трудовия пазар и въведоха за тях строгите шериатски правила за облеклото, което се носи на публично място.
БТА