В Афганистан се връщат времената, когато бичуваха жени за това, че се излезли навън без придружител-мъж. Създадено бе Министерство на добродетелта, а много момичета се опасяват, че ще останат без образование и бъдеще, пише Deutsche Welle.

"Средните училища за момичета над 12 години ще бъдат отворени максимално бързо", заявиха неотдавна талибаните. Те разпоредиха мъжете-преподаватели и младежите от горния курс да се завърнат в класните стаи, но изобщо не споменаха учителките и ученичките. Това предизвика остри критики в международните медии, още повече, че се заговори и за закриване на горния курс на обучение за момичета.

"Талибаните са разединени и в момента нямат обща позиция, особено що се отнася до правата на жените", казва афганистанската правозащитничка Кобра Балох. „Радикалното крило на талибаните разпорежда нещо, а непосредствено след това прагматичното крило го отхвърля и коригира. Затова в различните части на Афганистан сега важат различни правила – в зависимост от това кое крило надделява там." 

Двете лица на талибаните

Преди талибаните да дойдат на власт, Балох работела в неправителствена организация, която защитавала правата на жените. Много от колегите ѝ напуснали страната от страх пред талибаните. Работата, свършена от нея и от другите активисти в течение на годините, трайно е променила обществото, убедена е Балох:
„Има неща, които не могат да ни бъдат отнети – като образованието за момичетата и жените. Ако те бъдат изключени от този процес, афганистанците ще се разгневят. Смятам, че в момента талибаните избягват ненужните провокации и противопоставяния. Те искат да спечелят признанието на международната общност и да получават финансови помощи. Но в същността си талибаните не са се променили – те все така отхвърлят участието на жените в обществения живот“.

След като радикалните ислямисти преди няколко месеца си възвърнаха властта в Афганистан, те представиха и своето  правителство, в което няма нито една жена. Жените от администрацията бяха изпратени вкъщи, Министерството на жените бе закрито. На неговото място сега има „Министерство на добродетелта“. Подобна институция съществуваше по време на първото управление на талибаните между 1996 и 2001година, която тогава отговаряше и за бичуванията на жени. Тогава жените до голяма степен бяха изключени от обществения живот – можеха да напускат дома си само съпровождани от свой роднина от мъжки пол. А онези, които не спазваха това правило, ги грозеше бичуване.

От къси поли до бурки: Жените в Афганистан преди и след талибаните (СНИМКИ)

Шериат и полово разделение

След поемането на властта новото ръководство на талибаните първоначално обяви, че нямало тълкува исляма прекалено строго, а правата на жените щели да бъдат съблюдавани. Но това беше по-скоро реверанс за пред западните държави, от чиято финансова подкрепа зависят талибаните. В резултат на това бе казано, че и на жените ще се дава възможност за обучение в афганистанските университети – макар и отделно от мъжете. 
„В момента имаме лекции между 13,00 и 16,00 часа. Колегите ни мъже се обучават сутрин и в късния следобед“, казва Захар Акбари. Тя е на 25 години и следва журналистика и комуникации в университета в Кабул.

Без заплати за жените

В хуманитарните науки разделението на студентите по полове е трудно, но все пак възможно. В естествените науки обаче, където се работи в лаборатории, или пък в инженерните, където има много по-малко жени, разделението е значително по-сложно. И мнозина ще се замислят дали изобщо искат да следват.
„Не знам дали някога ще мога да работя и да изкарвам пари“, казва Захар Акбари. „Не само като журналистка. Всички жени от администрацията бяха изпратени вкъщи. А тези, които все още могат да работят, като например лекарките, не получават заплата.“

Талибаните спешно се нуждаят от пари от чужбина. Затова правозащитниците призовават държавите-донори да обвържат отпускането на средствата със строги условия.

В Кабул вече заличиха женските лица от реклами и салони за красота (СНИМКИ, ВИДЕО)

Афганистан изнемогва

Но възможността за оказване на натиск над талибаните има определени граници, тъй като в Афганистан цари отчаяна бедност. От изтеглянето на международните части насам икономиката е в разруха, а Афганистан и преди това бе сред най-бедните държави в света.
Над половината от 39-те милиона афганистанци зависят от хуманитарните помощи – храни, питейна вода, медицинско оборудване, подслон, казва Симоне Пот, говорителка на Световната организация по прехраната. 
„Международната общност и страните в региона са длъжни да установят дипломатически отношения с новото афганистанско ръководство“, заяви говорителят на талибаните Забиула Муджахид, представяйки членовете на преходното правителство. В него няма нито една жена, но Муджахид увери: „Опитваме се да подсилим властта, и ако е рекъл Господ, на определени позиции ще бъдат назначени и жени“.
Според активистите и правозащитниците, задача на световната общност е постоянно да напомня на талибаните, че без участието на жените Афганистан няма бъдеще.
Deutsche Welle