/ Gulliver/Getty Images
Популярната американска актриса и специален посланик на Върховния комисариат на ООН за бежанците Анджелина Джоли се регистрира в социалната мрежа Инстаграм, за да разказва за случващото се в Афганистан, съобщи ТАСС.

"Сега народът на Афганистан губи възможността да общува в социалните мрежи и да изразява свободно мнението си. Затова в Инстаграм ще споделям техните истории и гласовете на хората по целия свят, които се борят за основни човешки права", написа Джоли в първата си и единствена досега публикация в страницата.

В нея тя сподели и писмо на афганистанско момиче, което разказва за промените в обществения живот след идването на власт на радикалното движение "Талибан".

Момичето пише, че преди жените са имали възможност открито да отстояват правата си, да работят и да учат. Сега в обществото цари страх, макар някои хора да смятат, че талибаните са се променили. "Смятаме, че правата ни се нарушават", пише момичето на английски език.

Страницата на Джоли вече има пет милиона последователи.
 

На 15 август бойци на радикалното движение влязоха без бой в столицата Кабул и за няколко часа установиха контрол над столицата на Афганистан.
БТА