Момичетата отсъстват в изявление на талибаните за възобновяване на учебните занятия в гимназиите.

Гимназистките бяха изключени от връщане в средното училище в Афганистан в събота, след като новите талибански управници в страната определиха, че само момчета и учители мъже могат да се върнат в класната стая.

Твърдолинейната ислямистка група се върна на власт миналия месец след изтеглянето на американските войски, обещавайки по-мек тип управление, отколкото тяхното репресивно присъствие във властта през 90-те години, когато на жените беше забранено да се образоват и работят, припомня АФП.

Нравствена полиция ще налага благопристойно поведение в Афганистан

„Всички учители и ученици мъже трябва да посещават своите образователни институции“, се казва в изявление преди възобновяване на учебната дейност в събота.

В изявлението, публикувано късно в петък, не се споменават жени учителки или ученички.

Средните училища с ученици на възраст между 13 и 18 години често са разделени по пол в Афганистан.

По време на пандемията те многократно бяха затваряни, също така не действат откакто талибаните завзеха властта.

След като ръководената от САЩ инвазия свали талибаните през 2001 г., беше постигнат значителен напредък в образованието на момичетата, като броят на училищата се утрои и
грамотността на жените почти се удвои до 30 % - обаче промяната до голяма степен беше ограничена в градовете.

Организацията на обединените нации заяви, че е "дълбоко притеснена" за бъдещето на момичешкото образование в Афганистан.

ООН: Талибаните нарушиха обещанията си за спазване на човешките права

Основните училища отново са отворени, като момчетата и момичетата посещават предимно разделени по пол класове, а някои учителки се връщат на работа.

Новият режим също така позволи на жените да посещават частни университети, макар при спазване на строги ограничения за дрехите и движението.

В допълнителен знак, че подходът на талибаните към жените и момичетата не се е смекчил, те затвориха министерството по въпросите на жените и го замениха с ведомство, известно с налагането на строга религиозна доктрина по време на първото им управление. В петък в Кабул работници бяха видени да вдигат табела на Министерството за насърчаване на добродетелта и превенцията на порока в старата сграда по въпросите на женските дела в столицата.
БГНЕС