Липсата на яснота за позицията на талибаните относно правата на жените поражда невероятен страх, който е осезаем в цялата страна. Това заяви Алисън Давидиан, заместник-ръководител на организация на ООН за полово равенство и овластяване на жените, предаде Ройтерс.

Давидиан каза, че всеки ден пристигат съобщения за ограничаване на правата на жените в Афганистан. Има информация, че на някои жени не се разрешава да напускат дома си без да бъдат придружени от роднина от мъжки пол, в някои провинции на жените не се разрешава да работят, центровете за защита на жени от насилие стават мишени на нападения, а убежищата за активистки за правата на жените са пълни.

От къси поли до бурки: Жените в Афганистан преди и след талибаните (СНИМКИ)

"Спомените от управлението на талибаните през 90-те години са живи и жените и момичетата разбираемо се страхуват", каза Алисън Давидиан, говорейки от Кабул пред журналисти в Ню Йорк.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

Лидерите на талибаните обещаха да спазват правата на жените съгласно шериата или ислямското право. Но по време на управлението на талибаните от 1996 г. до 2001 г. жените нямаха право да работят, а на момичетата не се разрешаваше да ходят на училище. Жените трябваше да покриват лицата си и да бъдат придружавани от роднина от мъжки пол, когато излизат от дома си, припомня Ройтерс.

Талибаните забраниха протестите в Афганистан „за известно време“

Талибаните, които завзеха властта в Афганистан миналия месец, обявиха във вторник новото си правителство, в което няма нито една жена. В Кабул десетки жени излязоха на улицата, за да поискат представителство и защита на правата си.

Алисън Давидиан коментира, че с обявеното от талибаните правителство те са пропуснали важна възможност да покажат на света, че се стремят към проспериращо общество, което да обхваща всички групи.
БТА