/ Gulliver/Getty Images
Талибаните са ликвидирали Министерството на жените в Афганистан, съобщават местни медии, цитирани от "Фокус". На негово място е създаден нов орган, който ще изпълнява функциите на ислямска "нравствена полиция".

Според информацията сутринта в петък талибаните са премахнали табелата с предишното име от сградата на министерството и вместо нея окачили „Amr be maaruf wa nahi az munkar“ („налагане на благопристойното и забрана на осъдителното“) - името на орган, съществувал през 1996-2001 г., когато талибаните бяха на власт в Афганистан.

Талибаните наредиха: Учителите и учениците от мъжки пол обратно в училище

През последните дни служителите на министерството не са били допускани до работното им място, като са поставили засилена охрана пред сградата на ведомството.

Министерството на въпросите на жените беше създадено в Афганистан през декември 2001 г., точно след като талибаните бяха изгонени от Кабул и загубиха контрол над голяма част от страната. Ведомството се занимаваше с въпросите за предоставяне на равни права на жените и мъжете в афганистанското общество, по-специално за образование, медицина, както и за участие в решаването на държавни въпроси.

Месец след падането на Кабул: Tалибаните пред икономическа криза

Amr be maaruf wa nahi az munkar през 1996-2001 г. бе един от репресивните и наказателни органи на талибаните, който изпълняваше тогава функциите на ислямската „нравствена полиция“, която често е използвала насилие над населението.
Фокус