/ БТА
След изтеглянето на САЩ, талибаните водят сражения и печелят все повече територии
Талибаните атакуваха Кала-и Нау, административната столица на провинция Бадгис в Северозападен Афганистан, предаде Франс прес.

"Врагът проникна в града, всички окръзи (в околността) паднаха, започнаха сражения вътре в града", се казва в есемес, изпратен до журналисти от губернатора на Бадгис Хесамудин Шамс.

Председателят на провинциалния съвет на Бадгис Абдулазиз Бек потвърди пред Франс прес, че талибаните са влезли в Кала-и Нау и че там се водят сражения.

Всички американски войници напуснаха базата „Баграм“ в Афганистан

"Сраженията продължават и в този момент в различни части на града. Градският затвор бе отворен и от него избягаха около двеста затворници", каза още Бек.

По време на офанзивата на талибаните, в Техеран се проведе среща между представителите на афганистанското правителство и талибаните с посредничеството на Иран.

Иран посрещна в Техеран представители на правителството в Кабул и на талибаните, които призова да вземат "трудни решения", изразявайки съжаление за "пагубните резултати от продължаването на конфликта в Афганистан", предаде Франс прес.

САЩ ще доставят на Афганистан над 40 бойни хеликоптера

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф откри тази сутрин "междуафганистанска среща", събрала представители на правителството в Кабул и на талибаните, показва видеозапис, разпространен от ведомството му.

Малко над два месеца преди крайния срок за изтегляне на американските войски от Афганистан - 11 септември, Зариф призова афганистанския "народ и политическите ръководители (. . .) да вземат трудни решения за бъдещето на страната им", сочи официално комюнике. Междувременно с изтеглянето на американците талибаните превземат с военна сила все повече територии.
 
БТА