/ БТА
Напускането на базата символизира краят на мисията на САЩ в Афганистан
Американските войски се изтеглиха в петък от главната си военна база в Афганистан, съобщи американски военен източник, цитиран от Ройтерс.

Всички американски войници и военнослужещи от силите на НАТО напуснаха военновъздушна база "Баграм", каза източникът, пожелал да остане анонимен.

САЩ ще доставят на Афганистан над 40 бойни хеликоптера

Базата се намира на 60 км северно от столицата Кабул и бе център на военните операции на САЩ през последните близо две десетилетия. От нея американските военни координираха въздушните си бойни действия и логистика.

Напускането на базата символизира краят на мисията на САЩ в Афганистан. То е следствие от споразумението с талибаните за изтегляне на американските сили от страната след 20 години война. В събота на специална церемония базата ще бъде официално предадена на афганистанското правителство.

Талибаните започнаха голяма офанзива в Северен Афганистан

Според източника на Ройтерс командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Остин Милър "запазва целия си военен капацитет и всички правомощия да защитава силите", разположени в афганистанската столица Кабул. Други два американски източника от сферата на отбраната казаха тази седмица, че до 4 юли повечето от американските военни най-вероятно ще са се изтеглили, а останалата част ще продължи да охранява посолството.

Споразумението с талибаните за изтеглянето на американските войски беше сключено при президента Доналд Тръмп. В замяна на изтеглянето талибаните поеха ангажимент да предотвратяват всякакви международни терористични действия от афганистанска територия, а също така да започнат преговори с афганистанските власти. Досега обаче няма особен напредък в тези преговори.
БТА