/ IStock
Талибаните предприеха серия от офанзиви в Северен Афганистан през последните дни и се придвижиха се отвъд южните си бастиони на фона на изтеглянето на международните сили от страната, предаде Ройтерс.

Пратеничката на ООН за Афганистан Дебора Лайънс заяви, че талибаните са превзели 50 от общо 370-те афганистански окръга и са в състояние да установят контрол над провинциални столици.

Над 8500 деца са използвани за войници в конфликти по света през 2020 г., близо 2700 - убити

През последните дни се водят ожесточени боеве между талибаните и правителствените сили в предградията на столиците на северните провинции Фаряб, Балх и Кундуз, съобщиха представители на местните власти.

"Стратегията на талибаните е да осъществят пробив и да установят силно присъствие в северната част на страната, която дълго устояваше на атаките на бунтовниците", каза високопоставен афганистански служител в сферата на сигурността, пожелал да остане анонимен.

Рекорд: 82,4 млн. души са бягащите от войни, гонения и малтретиране

Лайънс каза пред Съвета за сигурност на ООН, че обявяването на плановете за изтегляне на чуждестранните войски е провокирало "сеизмичен трус" в Афганистан.

Превзетите от талибаните окръзи се намират в близост до провинциални столици. Можем да предположим, че талибаните се готвят да извършат опити за превземането на тези столици след окончателното изтегляне на чуждестранните сили, изтъкна Лайънс.

"Изглежда, че привържениците на конфликта в момента надделяват над онези, които се обявяват за провеждане на преговори", каза още Лайънс, предаде ТАСС.
Талибаните днес установиха контрол върху основния изходен път от Афганистан за Таджикистан, отбелязва Франс прес.

Бунтовниците вече контролират главния граничен пункт с Таджикистан и други пътища към Таджикистан, както и окръзите в близост до столицата на североизточната провинция Кундуз.
БТА