/ БГНЕС
Най-малко 58 души от афганистанските сили за сигурност загинаха при поредица нападения по цялата територия на Афганистан, включително атака, заличила почти напълно военна база в южната част на провинция Кандахар, предаде Асошиейтед прес.

Афганистан
БГНЕС

Говорител на афганистанските власти заяви, че при нападението срещу базата са загинали най-малко 43 души. В хода му били извършени два самоубийствени атентата с коли бомби, придружени от неколкочасова престрелка. Деветима военни са ранени, а шестима са в неизвестност. По думите на говорителя десет от нападателите са убити.

"Аз съм талибан. Искам убежище" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Отговорност поеха талибаните. По данни на афганистанското министерство на отбраната в базата в окръг Майванд, който граничи с размирната провинция Хелманд, имало общо 60 военнослужещи, предаде Ройтерс.

Афганистан
БГНЕС

Нападението срещу базата започнало със самоубийствен атентат с миниран автомобил "Хъмви" американско производство, който се врязал в портала на обекта. Вероятно машината е открадната от афганистанските сили за сигурност, каза пред Ройтерс източник от афганистанската армия.

Жените в Афганистан - унижавани, насилвани, горени

След това започнал щурм на бойци на талибаните, продължил няколко часа. Той бил прекъснат от второ "Хъмви", което навлязло дълбоко на територията на базата, след което и то се взривило, заяви източникът.

Афганистан
БГНЕС

Военният обект е в развалини, казаха официални източници. Кари Юсуф Ахмади, говорител на талибаните, заяви, че атаката е започнала със самоубийствен атентат с кола бомба, последван от щурм, при който базата е била превзета. По думите му са убити най-малко 60 афганистански военни, а много са ранени.

Афганистан
БГНЕС

На въпрос дали силите на САЩ са оказали подкрепа на обсадената афганистанска база говорител от военното командване на международната коалиция в Афганистан отговори: "Можем да потвърдим, че при операция днес в окръг Майванд, провинция Кандахар, американските сили са нанесли въздушен удар, по силата на правомощията за борба с тероризма."
БТА