Тайните служби осуетиха покушение срещу Путин
Тайните служби осуетиха покушение срещу Путин / снимки Reuters, архив

Специалните служби на Русия и на Украйна осуетиха подготвяно от терористи покушение срещу руския премиер и кандидат-президент Владимир Путин. Това съобщи руската телевизия Първи канал, предаде РИА Новости.

В украинския черноморски град Одеса са заловени трима бандити, обявени за международно издирване. Бандитите имали руско гражданство. Тримата се криели от службите за сигурност, като често сменяли адресите, на които живеели в пристанищния град.

Задържаните в Украйна трима души, подготвяли покушение срещу руския премиер Владимир Путин, са получавали инструкции от бандитския главатар от Северен Кавказ Доку Умаров, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руската телевизия Първи канал. За атентата терористите имали намерение да използват мини военен образец. Те внимателно проучили вероятните маршрути за движение на кортежа на Путин и имали намерение да извършат нападението след насрочените за 4 март президентски избори.

Първи канал припомни историята с експлозията на 4 януари в частна квартира в Одеса. Станалата на тази дата експлозия първоначално била приета като взрив на битова инсталация за природен газ. Два дни по-късно украинските специални служби изпратили на руските си колеги съобщение, че при огледа на апартамента били намерени взривни устройства.

Загиналият при експлозията Руслан Мадаев и оцелелият Иля Пянзин пристигнали заедно в Одеса от Обединените арабски емирства през Турция "с ясни инструкции от представители на Доку Умаров", съобщили украинските следователи въз основа на показанията на Пянзин. Терористите трябвало да извършат в Москва поредица от диверсии срещу икономически обекти, както и атентат срещу Владимир Путин, предава БТА. Загиналият Руслан Мадаев бил готов да действа и като камикадзе. Пянзин сътрудничил с украинските специални служби с надеждата, че няма да бъде екстрадиран в Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

Един от арестуваните, 31-годишният чеченец Адам Осмаев, от дълго време живеел в Лондон. Смята се, че именно той е бил връзката между одеските терористи и Доку Умаров. Планът на подготовката на преките изпълнители бил подробно описан в материали, намерени в преносимия компютър на Осмаев. Според сътрудник на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) в компютъра имало видеофайлове с кадри с кортежа на Путин, които били използвани за обучение - колко коли съпровождат автомобила на премиера, къде сяда охраняваното лице, и т.н. След ареста Осмаев решил да сътрудничи на следствието. Той съобщил, че детонаторите и част от пластичния експлозив били вкарани в Москва преди години - още през 2007 г., когато сътрудници на ФСС обезвредили автомобил бомба, паркиран близо до проспект "Кутузовски". Осмаев показал на следователите къде са били скрити експлозивите. "Подготвяли са мощна експлозия - достатъчно силна, за да унищожи товарен камион", заявил цитираният служител от ФСС.

Тайните служби осуетиха покушение срещу Путин
netinfo
Съобщението за извършените в Одеса арести бе направено от руската телевизия Първи канал. ИТАР-ТАСС напомня, че на 4 февруари трима руски граждани са били арестувани заради терористична дейност. Украинската служба за сигурност потвърди, че именно арестуваните на 4 февруари са участвали в подготовката на покушението. Идентифициран бе още един от арестуваните - Асланбек Осмаев, също чеченец. Третият арестуван е попадналият в реанимацията след експлозията в Одеса Иля Пянзин.

Украинската страна потвърди, че Одеса е била използвана като междинен пункт за подготовка на покушението. Прессекретарят на Владимир Путин, Дмитрий Песков, потвърдил информацията за предотвратен опит за покушение срещу премиера, но отказал каквито и да било коментари. Франс прес изтъква, че атентатът срещу Путин бил подготвян от ислямисти.

Подготовката за покушение срещу премиера Владимир Путин е опит за дестабилизиране на обстановката в страната преди президентските избори, заявил в интервю за ИТАР-ТАСС бившият директор на Федералната служба за сигурност (ФСС) и член на комисията по проблемите на сигурността на Държавната дума Николай Ковальов.

Тъй като става дума за Доку Умаров като замесен в подготовката на покушението, "нека си спомним неотдавнашното му изказване, че е забранил на членовете на Кавказкия емират да извършват терористични актове на места със струпване на хора, тъй като сегашното развитие на събитията в Русия го устройвало", изтъкнал Ковальов. Явно, посочва той, Умаров вече не е удовлетворен от избора на руснаците и от избора на Путин за президент, което обяснява защо се е подготвяло покушение именно с цел да се дестабилизира обстановката в страната.

Това не е първият предотвратен опит за покушение срещу Владимир Путин, посочва ИТАР-ТАСС. През 2000 г. украинските специални служби разполагали с данни за подготвян атентат срещу Путин, който тогава бе президент на Руската федерация. Покушението трябвало да бъде извършено по време на неформалната среща на високо равнище на страните от ОНД в Ялта на 18 и 19 август 2000 г. По случая в Крим били арестувани четирима чеченци, които впоследствие били екстрадирани от Украйна. Не се споменава каква е по-нататъшната им съдба.