Посещението на Путин в Дамаск стана като шпионски филм
Посещението на Путин в Дамаск стана като шпионски филм / Gulliver/Getty Images
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че миналогодишното тайно посещение на руския президент Владимир Путин в Сирия е като „холивудски трилър“.

Според него, ако това пътуване е бил заснето подробно филм, това би било добър учебник за организиране на този вид посещения за всички служби.

„От друга страна, това ще бъде такъв трилър, не по-лош от всеки трилър на Холивуд“, коментира Шойгу във филма „Няма място за грешки. Коледно посещение в Дамаск ”, който беше показан по телевизионния канал „Русия 1”.

През януари миналата година Путин посети Дамаск. От летището той отиде до командния пункт на руската група военни в Сирия, където го чакаше сирийският президент Башар Асад. След разговорите лидерите на двете държави се разходиха по улиците на сирийската столица. Путин посети и джамията Омаяд и една от най-древните катедрали "Дева Мария" в християнския квартал на Дамаск.

Както уточни ръководителят на Генералния щаб Валери Герасимов, най-трудното при подготовката за посещението на президента на Руската федерация била секретността – невъзможно било да се каже и дума за тази операция.

Първоначално тогава се пусна слух, че Шойгу ще отиде в Сирия, а не в Путин. Само няколко души знаеха, че Путин е в самолета, който кацна в сирийската столица.

Превод и редакция: DarikNews