Сергей Шойгу: 70% от Сирия е в ръцете на въоръжени групировки
Сергей Шойгу: 70% от Сирия е в ръцете на въоръжени групировки / БГНЕС

Зоната на влияние на "Ислямска държава" се разширява, а около 70 процента от територията на Сирия е завзета от бойци на въоръжени групировки, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

По думите на Шойгу броят на терористите в Сирия възлиза на около 60 хиляди души. "Има опасност действията им да се пренесат в Централна Азия и Кавказ", подчерта министърът на заседание на колегията на военното ведомство.

Руските военни самолети са извършили общо 4000 бойни полета в Сирия от началото на въздушната кампания на Русия. От 30 септември до днес там са унищожени 8000 терористични мишени, съобщи Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес. Според него безпилотните летателни апарати са незаменими в хода на бойните действия.

В ежегодното разширено заседание на ръководството на министерството на отбраната участва и президентът и върховен главнокамандващ Владимир Путин, който заповяда на руските военни да действат максимално твърдо в Сирия.

Путин нареди руските военни да действат максимално твърдо в Сирия

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че голяма част от петрола от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) получава сирийската държава.

Истината се състои в това, че голяма част от петрола на "Ислямска държава" купува режимът в Сирия. Какво прави след това с него, дали го продава в други страни или на други лица - разузнавателните структури знаят това по-добре. Турция води много сериозна борба с контрабандата на петрол. И не само с петрола от ИД, но и от други страни, посочи Чавушоглу.

По думите му само миналата година са били иззети и унищожени 90 милиона тона петрол.

Даже и дума не може да става за това нашата държава да купува контрабанден петрол, посочи министърът.

Русия ударила командни центрове и рафинерии на ИД в Сирия

На 2 декември руското министерство на отбраната обяви, че има доказателства, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и семейството му печелят от нелегална контрабанда на петрол от територии в Сирия и Ирак, намиращи се под контрола на "Ислямска държава".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес пред медиите, че сирийският народ е този, който трябва да обсъжда съдбата на президента Башар Асад. Песков каза това в коментар на разпространеното изявление на сирийската опозиция след двудневните й разговори в Рияд, предаде Ройтерс.

За Русия няма значение дали Асад ще остане на власт в Сирия

На състояла се в Саудитска Арабия конференция на политически активисти и бунтовнически групи бе създаден висш ръководен орган, който да подготви мирни преговори с правителството на Асад, но на нея бе отправено настояване той да напусне поста си.

"Сирийци са тези, които трябва да обсъждат съдбата на Асад, а не Русия", каза Песков.

Сега усилията са съсредоточени върху работата по изготвяне на списъци на организации, които са бъдат признати за терористични, и на такива, които да бъдат разглеждани като умерена опозиция, която може и би трябвало да бъде част от политическото решение, заяви говорителят на Кремъл. "Между страните има определени различия. Позициите се сближават", добави той.

Източник: БТА