Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че през последната седмица в света са регистрирани рекордните 9,5 милиона случая на COVID-19, като е отбелязан и скок от 71 на сто в седмичния брой на инфекциите. Това е равносилно на "цунами" в момент, в който новият вариант Омикрон се разпространява по целия свят, съобщи Асошиейтед прес.

"Миналата седмица беше отчетен най-големият брой случаи на COVID-19 досега в рамките на пандемията", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той заяви, че СЗО е сигурна, че това е занижена оценка поради изоставане с тестовете около празниците в края на годината.

Нова теория: Омикрон може да е дошъл от мишка

В седмичния си доклад за пандемията здравната агенция на ООН съобщи, че седмичният брой на новите случаи възлиза на 9 520 488, а през последната седмица са регистрирани над 41 000 нови смъртни случая.

Макар че Омикрон изглежда не е толкова тежък, колкото вариантът Делта, особено сред хората, които са били ваксинирани, шефът на СЗО подчерта: "Това не означава, че трябва да бъде категоризиран като лек. Както и предишните варианти, Омикрон води до хоспитализация на хора и убива хора."

"Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че претоварва здравните системи по целия свят'', заяви ръководителят на СЗО на редовен брифинг.
СЗО заяви, че нарастването на броя на случаите през последната седмица варира, като се е удвоило в района на Северна и Южна Америка, но се е увеличило само със 7 на сто в Африка.

С Омикрон ли съм заразен: Кои са най-характерните симптоми

Ръководителят на СЗО за извънредните ситуации д-р Майкъл Райън заяви, че спекулациите, че Омикрон може да е последният вариант на епидемията, са "пожелателно мислене" и предупреди: "Във вируса все още има много енергия."

Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за COVID-19, допълни: "Мисля, че е много малко вероятно Омикрон да е последният вариант, който ще ни чуете да обсъждаме.
БТА