СЗО: Новият грип скоро ще залее целия свят
СЗО: Новият грип скоро ще залее целия свят / снимкa: БГНЕС

Разпространението на новия грипен вирус А(H1N1) се простира вече над почти 100 процента от планетата, заяви днес говорителят на Световната здравна организация Грегъри Хартъл, цитиран от Франс прес.

Хартъл съобщи, че случаи на зараза с новия вирус вече има в 160 от 193 държави в света. Той допълни, че броят на починалите от заразата вече доближава 800 души.

Новият грипен вирус бе регистриран за първи път в края на март тази година в Мексико. Оттогава се разпространява с безпрецедентна скорост. На 11 юни организацията обяви грипна пандемия. СЗО припомня, че при предходните грипни пандемии са били нужни над 6 месеца, преди вирусите да успеят да засегнат толкова много страни на планетата, колкото са засегнати сега от вируса А(H1N1) само за 6 седмици.

При повечето пациенти обаче заболяването от новия грипен вирус протича много леко, пише БТА. Голямата част от тях се възстановяват дори без лечение, за около седмица след появата на първите симптоми.

"Не знаем как вирусът ще се промени в бъдеще. За момента не сме констатирали никакви промени в поведението му", заяви Хартъл.