Световната здравна организация обяви, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на COVID-19 – Oмикрон, предаде АФП.

СЗО съобщи, че събира доказателства за будещия опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му.

Но въпреки нарастващия брой държави, които регистрират инфекции с новия вариант, в здравната агенция на ООН все още не са постъпили съобщения за смъртни случаи. "Все още не съм виждал съобщения за смъртни случаи, свързани с Омикрон", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

Омикрон в ЕС: Колко са случаите до момента и в кои страни са установени

"Колкото повече държави... продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта "Омикрон", толкова повече случаи ще открием, повече информация и, надяваме се, че няма да има, но е възможно да има и смъртни случаи."

Докато Омикрон разтърси света, Линдмайер също така призова хората да внимават за варианта Делта. "Омикрон може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант, но към този момент доминиращият вариант си остава Делта", подчерта той.

Линдмайер добави: "Ограниченията, които бяха въведени в много страни само преди две седмици - отново затваряне на икономическите обекти, блокиране на някои райони, затваряне на коледните пазари в някои части на Европа - това беше направено преди появата на Oмикрон заради увеличаването на случаите на Делта. Нека не изпускаме това от поглед."
Проф. Аргирова: Вирусът мутира в неваксинираните

Говорителят призова хората да използват доказани мерки, за да се предпазят от Делта -- и по този начин от Омикрон.

БГНЕС