Броят на новите случаи на заразени с коронавируса и смъртните случаи, за които е било съобщено на Световната здравна организация (СЗО), е намалял за трета поредна седмица - тенденция, която вероятно е била подпомогната от премахването на програмите за тестване и наблюдение, предаде Асошиейтед прес.

В последния си седмичен доклад за пандемията, публикуван късно вчера, здравната агенция на ООН съобщи, че над седемте милиона случаи на нови заразени представляват спад с 24% в сравнение с предходната седмица. Седмичният брой на смъртните случаи, причинени от COVID-19, е 22 000 - спад с 18%.

СЗО отбеляза, че намаляването на случаите "трябва да бъде интерпретирано внимателно", тъй като много държави, в които пандемията отслабва, са променили стратегиите си за тестване, което означава, че се идентифицират много по-малко случаи.

СЗО изучава два нови подварианта на Омикрон

Броят на случаите на нови заразени и починали спада във всички световни региони, включително в Западния Тихи океан, където рязко увеличаване на броя на инфекциите е предизвикало въвеждането на строги ограничителни мерки в Китай.

СЗО съобщи, че наблюдава няколко мутирали варианта на вируса, произхождащи от варианта Омикрон, включително някои рекомбинирани форми на вече съществуващи подварианти на Омикрон.

В свое отделно изявление здравната организация съобщи, че учени в Ботсвана и Република Южна Африка (РЮА) са открили нови форми на варианта Омикрон, обозначени BA.4 и BA.5, но все още не са сигурни дали те са по-заразни или опасни. Досега новите варианти на Омикрон са били засечени в четирима души в Ботсвана и 23 души в РЮА.

Отвъд Африка учени са потвърдили случаи в Белгия, Дания, Германия и Великобритания. Засега няма доказателства дали новите подварианти се разпространяват по по-различен начин от оригиналния вариант Омикрон.

СЗО подготвя план за реакция при евентуални химически атаки в Украйна

Агенцията призова всички държави да секвенират поне 5% от пробите си с COVID-19. Много страни, включително Великобритания, Швеция и САЩ наскоро прекратиха програмите си за широкообхватно тестване, тъй като броят на тежките случаи значително намаля. Въпреки това САЩ скоро ще отбележат 1 милион смъртни случая от COVID-19 и вирусът продължава да създава опасения в Китай. Служители предупреждават, че Шанхай все още не е овладял последната вълна на заразата, предизвикана от варианта Омикрон, въпреки политика за "нулева толерантност", в резултат на която някои жители остават затворени в домовете си за три седмици или повече.
 
БТА