Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БТА
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза днес, че в Хага ще бъде открит център за разследване на престъпления и събиране на доказателства за актове на агресия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Той ще координира набора от доказателства и ще бъде включен в съвместния екип за разследване, който е подкрепен от агенцията ни "Евроюст", каза Фон дер Лайен. Тя е на официално посещение в Киев заедно с няколко високопоставени длъжностни лица на ЕС за два дни разговори на високо равнище.

ООН определя понятието "акт на агресия" като "нахлуване или нападение от въоръжените сили на някоя държава на територията на друга или каквато и да е военна окупация".

Международният наказателен съд в Хага вече разследва предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с руската инвазия в Украйна.

Наказателният съд може да заведе дело при достатъчно доказателства за извършване на престъплението геноцид в Украйна, но няма юрисдикция за преследване на предполагаеми актове на агресия, извършени от Русия.
 
Анелия Пенкова/БТА