Съветът за сигурност затегна санкциите срещу Северна Корея
Съветът за сигурност затегна санкциите срещу Северна Корея / снимкa: БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН затегна днес своя режим на санкции срещу Северна Корея, предаде Франс прес. В приетата с единодушие резолюция 1874 той осъди извършения на 25 май от КНДР ядрен опит, в отговор на който бяха наложени новите санкции.

Съветът за сигурност въведе система за затягане на проверките на превозваните по въздух, вода и суша от и за Северна Корея товари, която предвижда възможност за инспекции в международни води. Той също така разшири обхвата на оръжейното ембарго срещу комунистическата държава.

Резолюцията освен това затяга финансовите санкции срещу Северна Корея, като замразява финансовите авоари в чужбина на още нейни компании. В списъка са включени и физически лица.

В текста се отправя призив към международните кредитни институции да не отпускат кредити на Северна Корея, освен ако са за хуманитарни помощи.

Целта на резолюцията е да възпрепятства програмите на сталинисткия режим за разработване на ядрени оръжия и балистични ракети, както и да бъдат пресушени неговите приходи от продажба на оръжия и технологии, отбелязва Франс прес. Новите санкции се прибавят към тези, наложени в резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН, която бе приета през октомври 2006 г. след първия ядрен опит на Северна Корея.