/ iStock/Getty Images
Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, заяви, че срещата на върха Русия-Африка, състояла се на 27 и 28 юли в Санкт Петербург, е показала, че руският президент Владимир Путин вече не възприеман като силен лидер, предаде Укринформ.

"Путин не съществува за нас. Това не е човек, с когото можеш да се споразумееш за нещо. Дори не от гледна точка на това, че той е в друго ценностно измерение, а защото той не държи на думата си. Той не влияе на нищо. Смятам, че срещата на върха Русия-Африка допълнително подчерта абсолютната загуба на субективност на Путин. Дори африканските държави не го смятат за човек, с когото трябва да се съобразяват", казва Подоляк по украинската държавна телевизия.

Той заяви, че много африкански лидери са отсъствали от срещата на върха, а тези, които са присъствали на събитието, както и тези, които са зависими от Русия във финансов и отбранителен контекст, открито отказват да приемат подаяния и говорят от позицията на диктат от страна на Русия, особено по отношение на Черноморската зърнена инициатива.

"Африканските страни не смятат Путин за субект на глобалния политически процес. И водят откровено агресивен разговор с него. В продължение на три дни Путин моли африканските лидери за нещо. Това е поведението на един унижен, объркан, паникьосан човек. Уверихме се, че Путин не съществува като силен лидер", заяви Подоляк.
Габриела Големанска/БТА