/ iStock/Getty Images
Съединение, което се съдържа в билката розмарин, може да бъде оръжие в борбата с вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, установиха американски учени, цитирани от електронното издание Юрикалърт.

Специалисти от изследователския център "Скрипс рисърч" откриха, че карнозната киселина успява да блокира взаимодействието между външния шиповиден протеин на вируса и рецептора ACE2, чрез който заразата навлиза в клетките.

Растенията, които ще ви помогнат да спите по-добре (ВИДЕО)

Научният екип е представил доказателства и е разгледал такива от предишни изследвания, според които това съединение в розмарина оказва положително въздействие и при сериозни възпалителни процеси - както при тежък COVID-19, така и при други заболявания като болестта на Алцхаймер.

"Смятаме, че карнозната киселина, или подобрено нейно производно си струва да се изследва като потенциално евтино, безопасно и ефективно лечение за COVID-19 и за някои други възпалителни процеси", казва професор Стюарт Липтън, който е сред авторите на изследването.

В хода на проучванията е анализиран противовъзпалителният ефект на карнозната киселина върху имунните клетки, които предизвикват възпаление при новия коронавирус и при болестта на Алцхаймер. Американските експерти предполагат, че съединението в розмарина може да бъде полезно не само при новия коронавирус, но и при случаи на постковиден синдром, свързани с когнитивни нарушения.

Как да си върнем обонянието след COVID-19 (ВИДЕО)

Експериментът показва също, че карнозната киселина директно блокира способността на SARS-CoV-2 да заразява клетките, а при по-високи концентрации дори се наблюдава увеличаване на възможностите й да спре инфекцията.

Учените от Изследователския институт "Скрипс рисърч" активно работят, за да синтезират и да тестват по-мощни производни на карнозна киселина с подобрени характеристики на лекарство за потенциална употреба при заболявания, свързани с възпаления.

Резултатите от изследванията са публикувани в изданието "Антиоксидантс".
БТА