Съседните на Сирия държави трябва да бъдат предпазени от разрастване на конфликта
Съседните на Сирия държави трябва да бъдат предпазени от разрастване на конфликта / снимка: Reuters, архив

Необходими са спешни действия за предпазване на съседните на Сирия страни от разпространяване на конфликта, заяви днес в Женева европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, цитирана от АФП. Все още можем да предотвратим опасността от разрастване на конфликта към съседните страни, каза тя след посещение наскоро в Йордания и Ливан.

Броят на бежанците в съседните страни непрестанно расте, засилва се натискът върху местните общности и започват да се проявяват признаци на враждебност, отбеляза Георгиева, която е в Женева за конференцията за намаляване на рисковете, свързани с природни бедствия.

Проблемът се задълбочава. Бежанците и местните жители се конкурират за жилища, вода, работа. С притока на бежанци населението на Йордания и Ливан се е увеличило с 10 до 15%, а процентът може да достигне и 40, предупреди тя. Приемащите страни се чувстват застрашени, но не затварят границите си, подчерта еврокомисарят.

Осигуряваме все повече помощ, а нуждите все повече растат, констатира тя, изтъквайки, че страните от ЕС и Еврокомисията са отпуснали над един милиард евро във връзка с кризата. Хуманитарната помощ вече не е достатъчна. Ще трябва да бръкнем по-дълбоко в джобовете си и да използваме средствата за подпомагане на развитието и за макроикономическото стабилизиране, посочи Георгиева, цитирана от БТА.

Най-тежко е да установим, че на хоризонта не се очертава решение. Абсолютно необходимо е преговорите да продължат, да не се отказваме, боевете няма да спрат в близко бъдеще, оптимизмът за следващата конференция в Женева не е особено голям, каза тя. В района се смята, че ще са необходими Женева-2, Женева-3, Женева-4 и 5 преди конфликтът да приключи, но и за най-страшните войни в историята един ден е бил намиран изход, каза Георгиева.