/ iStock/Getty Images
Държавният секретар в сръбското здравно министерство Мирсад Джерлек съобщи, че до 2-3 месеца институтът "Торлак" ще започне разфасовка на руската ваксина срещу коронавирус Спутник V, а до края на годината ще започне и собствено производство на тази ваксина, предаде Танюг.

Джерлек каза за телевизия Първа, че процесът ще има две фази - първата ще бъде само разфасовка на сместа, която в началото ще идва готова от Русия, а по-късно институтът Торлак ще започне сам да произвежда препарата.

В Сърбия пристигат 50 000 руски ваксини, съобщават белградските издания

Той посочи, че здравното министерство още преди 45 години е купило една от двете машини, които са нужни за производството на ваксината, а сега трябва да се купи втората, която е значително по-евтина. За производството ще е нужен и нов цех, който вероятно ще бъде изграден с помощ от Русия.

Очаква се Торлак да произвежда много повече ваксини, отколкото са нужни за Сърбия, и част от тях ще бъдат за износ. Джерлек подчерта, че Сърбия ще бъде първата страна извън Русия, която ще произвежда Спутник V.

Той каза, че много повече подробности ще станат известни в събота, след разговори с руската делегация, които започват утре. Джерлек отбеляза, че инвестицията в производство на ваксината е най-добрата инвестиция на страната тази година, тъй като снабдяването с ваксини, произведени извън страната, е много трудно.

Сръбският премиер Ана Бърнабич съобщи днес, че Сърбия преговаря с руския институт Гамалея за допълнителни количества Спутник V, но и за покупка на новата ваксина Спутник лайт, която се поставя еднократно.
БТА