/ iStock/Getty Images
В Сърбия ще бъдат доставени 50 000 дози от руската ваксина Спутник V, съобщи министърът за иновации в сръбското правителство Ненад Попович, пише белградският вестник "Политика". Ваксините ще бъдат докарани със самолет на "Еър Сърбия" в Белград. Попович каза, че пристигането на ваксините е резултат от директните разговори на президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин от преди няколко дни. Вучич и Путин са разговаряли тогава за процеса на ваксинация и двустранните отношения между двете страни са на най-високо възможно ниво, отбелязва "Политика".

Вестник "Блиц" съобщава, че тази сутрин в 8:30 часа в Белград ще има заседание на Съвета за национална сигурност. Тема на заседанието ще бъдат арестите на криминална група, начело на която е арестуваният Велко Беливук. Пред членовете на Съвета за национална сигурност, който ще бъде председателстван от президента Вучич, ще има и други теми, свързани с Косово, продължаването на диалога с Прищина и европейската интеграция на Сърбия.

Вестник "Вечерне новости" съобщава, че президентът Вучич по време на откриването на паметника на Стефан Неманя в Белград е бил заплашен от атентат. Над 850 служители на специалните части са били разположени на откриването на паметника на Стефан Неманя, за да охраняват президента, тъй като имало разузнавателни данни, че ще има опит за извършване на атентат, е заявил шефът на управлението на криминалната полиция Богдан Пушич в предаването Хит туит.

Взаимното признаване на Сърбия и Косово не фигурира в нито един документ на нито една световна организация, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич и каза, че разбира, че това е нова американска политика, но неговият отговор ще бъде, че Сърбия не е съгласна с това. Вучич отговори така във връзка с поздравлението на американския президент Джо Байдън по повод националния празник на Сърбия - 15 февруари, в което за пръв път се появява предложение за взаимно признаване на Сърбия и Косово, нещо, което в предишните поздравления на Доналд Тръмп не фигурираше, пише "Политика". Сърбия винаги е готова за продължаване на диалога с Прищина под покровителството на Европейския съюз, но и уважавайки становището на САЩ, както и становищата на Русия и Китай, е заявил сръбският президент.
БТА