/ iStock/Getty Images
Броят на заразените в Сърбия нараства - в Крагуевац, Враня и Нови Пазар беше въведена извънредна ситуация, а в Белград са въведени и нови мерки.

Месец юни беше белязан от увеличаване на заразените с коронавируса, отбелязват сръбските медии. В първия ден на юни са регистрирани 18 заразени, а четири седмици по-късно, на 29 юни, вирусът е потвърден при 242 души.

Извънредното положение в Сърбия, наложено заради коронавируса беше премахнато на 6 май, а месец и половина по-късно Нови Пазар, Крагуевац и Враня въвеждат отново извънредно положение поради увеличения брой на заразени.

За да спре по-нататъшното разпространение и предаване на инфекцията, правителството забрани събирането на повече от петима души на закрито и на открито в засегнатите райони, ако не е възможно да се осигури физическо разстояние от два метра и подходящи мерки за лична защита. Няма да е възможно да се организират тържества, както и спортни и развлекателни събития. Заведенията за обществено хранене ще работят от 7 до 20 часа.За предучилищните и образователните институции, е необходимо пълно прилагане на всички превантивни мерки.

Събиранията в образователните институции ще бъдат отложени, а входните и други изпити ще се провеждат с прилагането на всички мерки за лична защита - физическо разстояние от два метра, задължително носене на маска и ръкавици.

Използването на открити и закрити басейни, спа и уелнес центрове засега не е разрешено, но с прилагането на мерки за защита (маски и ръкавици) козметичните и фризьорски салони, салони за красота, фитнес центрове и фитнес зали ще продължат да функционират, посочват от правителствената информационна служба на Сърбия.
БГНЕС