Съпруги по принуда – омъжват момиченца по Скайл във Великобротания
Съпруги по принуда – омъжват момиченца по Скайл във Великобротания / ThinkStock/Getty Images

Момичета във Великобритания, някои от които само на 11 години, са принуждавани да сключват брак по интернет. Други пък са женени по телефона, предупредиха две благотворителни организации.

Как се женят невръстни момиченца, за да плащат "дълг на честта"

Имами във Великобритания и зад граница извършват брачни церемонии, използвайки Скайп. Така те дават британски момичета на мъже в чужбина, каза благотворителната организация "Freedom" ("Свобода"), която води кампания срещу принудителните бракове. На съпруга често са давани обещания, че той ще получи виза, за да дойде във Великобритания.

В един случай, 11-годишно момиче от Лондон било омъжено по Скайп за 25-годишен мъж от Бангладеш, каза основателката на "Freedom" Анита Прем.

Момичето, което тогава не разбрало значението на обаждането по Скайп, се свързало с организацията, след като прочело книга на Прем за принудителните бракове, която била дадена на брат й в училище.

Съпруги по принуда

"Семейството планирало да я предаде веднага щом стане достатъчно голяма, за да бъде консумиран бракът", разказа Анита Прем. "Тя е била отписана от училище и обучавана за домакиня."

Прем заяви, че до момента са излезли наяве само няколко брака, сключени по интернет. Броят им обаче се увеличава.

Принудителните бракове се срещат при няколко общности във Великобритания. Женитбите по Скайп обаче се отнасят само за момичета мюсюлманки - другите вероизповедания изискват булката и младоженецът да присъстват физически на церемонията, обясняват активисти.

Омъжена на 1 годинка индийка получи развод след 18 години

Друг случай е с 13-годишно момиче, което казало, че е било принудено да се омъжи по Скайп за 18-годишен иранец. 17-годишно момче също било оженено по Скайп, след като семейството му разбрало, че си има бяла приятелка.

Източник: БТА