/ БТА
Десетки бяха ранени и арестувани в тайландската столица Банкок, след като полицията използва сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне протест, предаде Асошиейтед прес.

Участниците в проявата, пред Големия дворец в Банкок искаха освобождаване на задържани активисти, конституционни промени и реформа на монархията. Акцията снощи беше продължение на водените от студенти протести, започнали миналата година, които разтърсиха традиционната тайландска върхушка, която се противопоставя категорично на промени, особено свързани с монархията.

Организаторите на протеста заявиха, че са имали намерение да накарат близо хилядата участници да хвърлят хартиени самолетчета с послания над стените на двореца.

Събралите се успяха да проникнат през бариера от контейнери, поставяна пред церемониалния дворец. Полицаите зад преградата първо отправиха предупреждение, а след това прибягнаха до водни струи и гумени куршуми.

По данни на градската служба за спешна помощ 33 души, включително 13 полицаи, са пострадали от гумени куршуми, камъни и сълзотворен газ. Най-малко два репортери са били уцелени от гумени куршуми. Протестиращите хвърляха димки и гигантски фойерверки по полицаите и изцапаха с боя портрет на краля, но не успяха да го подпалят.

По данни на тайландски адвокати за човешки права, задържани са 32 души.
БТА