Съдът в Страсбург иска обяснение от Русия за Ходорковски
Съдът в Страсбург иска обяснение от Русия за Ходорковски / netinfo

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) иска от властите в Русия да обяснят защо бившият шеф на компанията "Юкос" Михаил Ходорковски, осъден за измама и неплащане на данъци, е бил държан по време на процеса в желязна клетка и не му е било разрешено да спортува. Това съобщава днес московският в. "Комерсант", който се позовава на Дрю Холинър, адвокат на руския бизнесмен.

Във връзка с жалба, подадена от Ходорковски още през март м. г., ЕСПЧ е изпратил до руските власти 15 въпроса, на които да отговорят преди разглеждането на жалбата по същество. След като протестира срещу нелегитимния според него предварителен арест (тази първа жалба още не е гледана в Страсбург), този път Ходорковски моли съда да признае, че руските власти са нарушили правото му на справедлив процес и неприкосновен частен и семеен живот.

Според ищеца и адвокатите му наказателното дело срещу Ходорковски и присъдата - лишаване от свобода за осем години, са политически мотивирани. ЕСПЧ настоява руските власти да разяснят дали по време на процеса е била спазена презумпцията за невиновност и отбелязва, че бизнесменът е бил "представен на публиката в съда, сложен в желязна клетка".

ЕСПЧ се интересува също дали като обвиняем Ходорковски е разполагал с необходимите материали по делото и достатъчно възможности да общува с адвокатите си, защо руският съд е отказал да приеме редица експертни заключения и да изслуша свидетели на защитата. Страсбург задава и въпроси относно условията, при които Ходорковски излежава своята присъда, посочва "Комерсант".