Съдът по правата на човека с въпроси към Русия заради случая с Пуси райът
Съдът по правата на човека с въпроси към Русия заради случая с Пуси райът / снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека призна за приемлива жалбата на участничките в пънк-групата Пуси райът Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич, предаде ИТАР-ТАСС.

Съдът в Страсбург е задал на Москва 7 въпроса, свързани с делото. В жалбата си адвокатите на осъдените поискаха руското правителство да бъде признато за виновно в нарушаване на правото на свободно изразяване, правото на лична свобода и неприкосновеност, правото на защита от изтезания и правото на справедлив съдебен процес (защитени съгласно Европейската конвенция за защита на правата на човека).

Трите пънкарки бяха осъдени за хулиганство след проведената „пънк-молитва” против Владимир Путин в централен московски храм. След получаване на амнистия във връзка с 20-ата годишнина на руската конституция, Альохина и Толоконникова бяха освободени по-рано днес от изправителните лагери, в които излежаваха наказанието си. Присъдата на Самуцевич вече беше заменена с условна.

След излизането си на свобода Толоконникова заяви, че ще се заеме със защита на правата на човека, като на първо място ще се погрижи за правата на хората, с които е лежала. Тя подложи на критика системата на руското правосъдие и заяви, че цялата страна е създадена по модела на изправителна колония, пише БТА.

„Русия е създадена по модела на изправителна колония и затова е толкова важно да се променят колониите, за да се промени Русия отвътре”, заяви Толоконникова след излизането си от затвора в Красноярск. „Лагерите са лицето на страната”, добави тя. По нейни думи престоят й в затвора не е бил загуба на време, защото е израснала като личност и е опознала тоталитарната машина отвътре.