Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / Guliver/Getty Images
Съдът отмени сесията на каталунския парламент в понеделник
94819
Съдът отмени сесията на каталунския парламент в понеделник
  • Съдът отмени сесията на каталунския парламент в понеделник
Испанският Конституционен съд отмени сесията на каталунския парламент в понеделник в опит да предотврати задействане на процедура по обявяване на независимост. Каталунският лидер Карлес Пучдемон нееднократно потвърди, че възнамерява да обяви отделяне на автономния регион от Испания. Очаква се да направи това точно в понеделник.

Каталуния може да обяви независимост в понеделник

Правителството в Мадрид от своя страна е категорично, че няма да признае резултатите от обявения за незаконен референдум. Премиерът Мариано Рахой разполага с възможността да задейства член 155-ти от Конституцията, за да поеме контрол върху североизточната област.

Каталуния
Guliver/Getty Images

В телевизионно обръщение Карлес Пучдемон все пак каза, че е настъпил моментът за посредничество, но испанското правителство отговори, че няма да позволи да го изнудват и че каталунските лидери трябва първо да започнат да спазват закона.

Каталунският лидер размени остри реплики и с краля на Испания Фелипе Шести.

Крал Фелипе: Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа хармонията

В рядко телевизионно обръщение Фелипе Шести нарече референдума за независимост незаконен и недемократичен и заяви, че каталунските лидери са нелоялни и безотговорни.

Крал Фелипе
Guliver/Getty Images

Лидерът на Каталуния: Ще обявим независимост до дни

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон пък обвини испанския крал, че е пренебрегнал милиони каталунци, заставайки изцяло на страната на правителството в Мадрид.

В обръщението си Пучдемон все пак каза, че е настъпил моментът за посредничество и преговори. В отговор на призива му испанското правителство заяви, че няма да позволи да бъде изнудвано и че каталунският лидер трябва да започне да спазва закона, за да започнат преговори.

90 процента гласуваха в полза на отделянето от Испания на референдума в неделя, но избирателната активност не беше само 42.3 процента.

Вотът премина в хаос и сблъсъци, при които бяха ранени над 800 души. Решението на централната власт да го отмени и използването на сила от страната на испанската полиция предизвикаха масови протести в Каталония и изостриха още повече сепаратистките настроения.

Появи се информация, че испанското правителство е наредило изпращане на два конвоя с войници в североизточната област. Според каталунски медии, военните ще оказват „логистична подкрепа” на испанските жандармерия и полиция.

В същото време каталунците са разделени помежду си. Социологически проучвания, проведени преди референдума показват, че около 40 процента от жителите на автономната област са подкрепяли отделяне от Испания. В същото време обаче мнозинството е искало се проведе референдум.

Стоичков към испанското правителство: Вие сте пълен срам (ВИДЕО)

Брюксел застана на страната на Мадрид. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че «пропорционалното използване на сила» е имало за цел да защити върховенството на закона.

Каталуния
Guliver/Getty Images