/ Guliver/Getty Images
Каталуния може да обяви независимост в понеделник, съобщи източник от регионалното правителство, цитиран от АФП.
 
"Сепаратистките лидери на региона призоваха парламентарната сесия в понеделник да анализира резултатите от гласуването "и в зависимост от това как протича сесията, може да бъде обявена независимостта", казва източникът, който отказва да бъде назован.

Лидерът на Каталуния: Ще обявим независимост до дни

Междувременно премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че не може да води диалог с хора, които шантажират държавата. Така той отговори на предложението лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас да стане посредник между Мадрид и лидера на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон, пише в. "Паис".
 

Guliver/Getty Images


Рахой благодари на Иглесиас за инициативата, но отбеляза, че не може да говори с тези, които извършиха такова голямо изнудване на държавата.
 
Стоичков към испанското правителство: Вие сте пълен срам (ВИДЕО)

Каталунският лидер Пучдемон заяви на 2 октомври, че регионалните власти са готови за диалог с Мадрид и за разглеждане на възможността за покана на международни посредници.
 
Стотици хиляди по улиците на Барселона в знак на протест
 

Guliver/Getty Images

Миналата неделя в Каталуния се проведе гласуване по въпроса за излизане на автономната област от Испания. В него участваха 2,26 млн. души от 5,31 млн. имащи право на глас каталунци. Резултатът от гласуването бе над 90% изразили желание за отделяне от Испания. Мадрид обяви, че референдумът е невалиден и нелегитимен.
БГНЕС