/ БГНЕС
Пътни блокади, демонстрации и други форми на протест се провеждат днес в Каталуния като част от стачните действия срещу суровия отговор, който полицията даде на референдума за независимост в неделя, информира ДПА.
Според органите за контрол на движението 24 отделни протеста са блокирали няколко пътни артерии, създавайки задръствания, които стигат до 10 километра. В каталунската столица Барселона общественият транспорт няма да се движи през по-голямата част от деня, а едноименният футболен клуб отмени тренировките си.
Общата стачка, обявена от синдикатите, засега не е засегнала работата на международното летище "Ел Прат" в Барселона, предаде ТАСС. Авиовъзелът работи нормално и до момента не са регистрирани никакви инциденти, посочи Държавната служба за управление на летищата.
Въпреки това на пътниците се препоръчва да проверят статута на полета си и предварително да планират как да се придвижат до летището. Международното летище в Барселона е второто по големина в Испания след мадридското и през 2016 г. обслужи рекордните 44,1 милиона пътници.

Хиляди в Барселона на протест против полицейското насилие

По обед в каталунската столица ще бъдат положени цветя край обществените сгради, които бяха "атакувани" от полицията в неделя при опита на централните власти да попречат те да бъдат използвани като избирателни секции.
БТА