/ БГНЕС
Повече от 460 души са били ранени днес в безредиците в Каталуния, заяви кметицата на Барселона Ада Колау, цитирана от Ройтерс.
 
Полицаи за борба с безредиците влязоха в сблъсъци с хора, събрали се, за да участват в забранения от централните испански власти референдум за независимост на областта.
"Като кмет на Барселона настоявам незабавно да бъдат прекратени атаките на полицията срещу беззащитното население", се казва в изявление на Ада Колау.
 
Стотици пострадали при намеси на полицията в опит да спре референдума в Каталуния

В друго комюнике каталунските здравни служби съобщиха, че са пострадали 465 души, като двама са в сериозно състояние в болница. Франс прес уточнява, цитирайки говорител на каталунските здравни служби, че 465 души са получили медицинска помощ, а 92 са били ранени, от тях двама - тежко. Мъж е получил инфаркт след намеса на полицията с Лерида, на 150 км от Барселона.
 
Испанските власти затвориха помещения за гласуване за референдума в Каталуния

Испанската полиция е задържала днес в Каталуния трима души, включително едно непълнолетно момиче, за неподчинение на представители на властта. Данните са на испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс и ТАСС. По-рано бе съобщено за един задържан.
 
Увеличава се и броят на пострадалите полицаи - по последна информация те са 12. Към 17.00 ч. (18.00 ч. българско време) испанската полиция е затворила 92 избирателни секции в Каталуния, съобщи вътрешното министерство.
БТА