/ БГНЕС
Каталунските власти са установили контакт с Европейския съюз, за да издействат той официално да осъди Испания затова, че е накърнила основните права и свободи на каталунците по време на днешния референдум за независимост. Това съобщи на пресконференция в Барселона Раул Ромева, ръководителят на департамента по външните работи на каталунското правителство, предаде ТАСС.
 
Над 460 са пострадалите по време на каталунския референдум

По думите му правителството на Испания е нарушило чл.7 от Лисабонския договор, който формулира неприкосновеността на демократичните права и свободи в страните от общността.
 
Важен момент е и това, че нарушаването на тези права и свободи на каталунците става чрез използването на военизирани полицейски сили - Гражданската гвардия, допълни той. От голямо значение е да се обърне внимание на европейските страни и институциите на ЕС, че е налице нарушение на основни права на европейски граждани, каза Раул Ромева.
 
Футболните звезди на Барселона подкрепиха референдума за независимост на Каталуния

Преди това говорителят на каталунското правителство Жорди Турул обяви, че 337 човека са получили наранявания по време на полицейската операция за осуетяване на референдума, обявен за незаконен от Мадрид. Турул обвини директно премиера Мариано Рахой и вътрешния министър Хуан Игнасио Соидо като отговорни за насилието, допълни АП.
БТА