Съдът оправда бивш есесовец, обвинен в участие в клане през Втората световна война
Съдът оправда бивш есесовец, обвинен в участие в клане през Втората световна война / Thinkstock/Getty Images

Германски съд прекрати делото срещу бивш служител от СС, обвинен, че е замесен в най-голямото клане на цивилно население в окупираната от нацистите Франция по време на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Мотивировката на журито е, че няма достатъчно доказателства за вината на 89-годишния германец.

Жителят на Кьолн Вернер С., чието първо име не се разкрива в съответствие в германското законодателство за защита на личния живот, бе предварително обвинен в убийство и съучастие в убийство във връзка с масовото клане в станалото легендарно градче Орадур-сюр-Глан в Югозападна Франция. Прокуратурата в Дортмунд твърдеше, че заподозреният е застрелял 25 души като част от група за разстрели, а след това е помогнал за блокирането и подпалването на черква, в която десетки жени и деца са били изгорени живи.

Общо 642-ма жители на градчето - мъже, жени и деца, са убити в наказателната акция на нацистите през лятото на 1944 г. Вернер С. отрече обвиненията и каза, че е бил в Орадур по същото време, но не е дал нито един изстрел и изобщо не е участвал в клането.

Съдът прие този довод и подчерта в решението си, че самият факт на присъствието на обвиняемия в Орадур без да има доказателства, че е причастен към убийствата, не е достатъчен за доказване на обвинението.

Източник: БТА