/ gettyimages
Съдът на Европейския съюз (СЕС) днес постанови, че полът и националността са достатъчни, за да може дадена държава да предостави убежище на жени от Афганистан, където управляващите талибани рязко са ограничили правата им.

Австрийските власти отказаха статут на бежанец на две афганистанки, подали молба за убежище през 2015 г. и 2020 г. , които оспорват отказа пред Върховния административен съд на Австрия, който на свой ред поиска решение от СЕС - висшия съд на Европейския съюз.

"Не е необходимо да се установява, че съществува риск, че заявителката действително и конкретно ще бъде обект на преследване, ако се върне в страната си на произход. Достатъчно е да се вземат предвид само нейната националност и пол“,гласи решението на Съда на ЕС.

След връщането си на власт през 2021 г. афганистанските талибани ислямисти ограничиха правата на жените, включително правото на образование, работа и говорене извън дома. 

През август талибаните въведоха дълъг набор от правила, които регулират морала в съответствие с шериата (ислямското право). Правилата се прилагат от Министерството на нравствеността, което твърди, че е задържало хиляди хора за нарушения.

Ръководителят на ООН по правата на човека призова талибаните да отменят редица "ужасяващи" закони, които според него са опит жените да бъдат "превърнати в сенки".

Едната от жените, наречена А. Х. в съдебните документи, първо е избягала от Афганистан в Иран с майка си и сестрите си на около 13-14-годишна възраст, след като баща ѝ, наркоман, се опитал да я продаде, за да финансира порока си, става ясно от съдебен документ, в който се описват твърденията на жената.

Другата, идентифицирана като Ф. Н., родена през 2007 г., никога не е живяла в Афганистан. Тя и семейството ѝ са живели в съседен Иран без разрешение за пребиваване, което означава, че не са имали право на работа и тя не е могла да получи образование. Ф. Н. е избягала от Иран преди да подаде молба за убежище в Австрия.

"Тя (Ф. Н.) каза, че като жена върне ли се в Афганистан, ще бъде изложена на опасност от отвличане, няма да може да посещава училище и може да не е в състояние да се издържа без семейството си там“, се казва в документ на Съда на ЕС.
  
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА