Мерил Стрийп
Мерил Стрийп / Gulliver/Getty Images
Една котка в Афганистан има повече свобода, отколкото една жена - заяви холивудската актриса Мерил Стрийп в ООН, за да накара световните лидери да се съсредоточат върху тежкото положение на афганистанските жени и момичета.

„Начинът, по който това общество беше преобърнато, е поучителна история за останалата част от света“, заяви Стрийп на събитие в рамките на Общото събрание на ООН.



Талибаните завзеха властта през август 2021 г., когато водените от САЩ сили се изтеглиха след 20-годишна война. ООН се стреми към единен глобален подход за справяне с талибаните, които потъпкват правата на жените.

Талибаните забраниха на повечето момичета да посещават гимназии, а на жените - университети. Групировката затвори салоните за красота и ограничи пътуванията на жени без мъжки настойник.

„Днес в Кабул една котка има повече свободи, отколкото една жена. Една котка може да седне на стълбичката пред дома си и да усети слънцето върху лицето си. Тя може да гони катерица в парка. Днес в Афганистан катерицата има повече права от едно момиче, защото обществените паркове са затворени за жени и момичета“, каза Стрийп.
 
„Птица може да пее в Кабул, но момиче не може и жена не може да пее на обществени места. Това е необичайно, ужасяващо е“, каза тя.
Талибаните казват, че зачитат правата в съответствие с тяхното тълкуване на ислямското право. Миналия месец групировката официално кодифицира дълъг набор от правила, регулиращи морала, които се основават на указ на върховния духовен лидер на талибаните от 2022 г. и ще бъдат прилагани от министерството на морала.
 

„Без образовани жени, без работещи жени, включително на ръководни длъжности, и без признаване на правата и свободите на половината от населението на страната, Афганистан никога няма да заеме полагащото му се място на световната сцена“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на събитието.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС