/ iStock/Getty Images
Федерален съдия в Бразилия разпореди на президента Жаир Болсонаро да носи маска за лице на публично място, след като крайнодясният лидер неколкократно не изпълни мерките за ограничаване на коронавируса, въведени в Бразилия.

Съдията Ренато Борели нареди на Болсонаро, който стана известен със сравнението си на коронавируса с „малко грипче“, да спре да пренебрегва постановлението за носене на маска в столицата или ще се изправи пред глоба от 2000 реала (390 долара).

"Президентът има конституционно задължение да спазва действащите закони в страната, както и да насърчава общото благосъстояние на хората, което означава предприемане на необходимите мерки за защита на правото на здраве на гражданите", написа съдията в своето решение.

Решението важи и за кабинета и персонала на Болсонаро.

Делото е заведено от адвокат, който заяви, че президентът трябва да бъде държан отговорен за неговото „безотговорно поведение“.
Маските са задължителни на публично място в Бразилия от април, за да ограничат разпространението на вируса.

Болсонаро редовно нарушава мерките за социално дистанциране в столицата, като стиска ръце и прегръща симпатизанти на митинги, домакин е на барбекюта, ходи на стрелбища и излиза да хапне хотдог - като цяло без маска.

Бившият му министър на образованието Абрахам Вайнтрауб бе глобен 2000 реала през миналата седмица за участие в митинг в подкрепа на Болсонаро без маска.

Бразилия има втората по височина смъртност от COVID-19 в света след САЩ - над 51 000 са починалите.
БГНЕС