/ Istock
Днес съдия от Обединеното кралство предприе рядка мярка за отмяна на забраната за идентификация на двама непълнолетни в съда, след като те бяха осъдени за убийството на 16-годишно транссексуално момиче при "бясно и свирепо" нападение с нож.

Скарлет Дженкинсън и Еди Ратклиф, и двамата на 16 години, убиха Бриана Гий в Уорингтън, Северозападна Англия, през февруари миналата година в случай, който шокира страната заради младата им възраст.

Жертвата им беше намушкана 28 пъти с нож в главата, врата, гърба и гърдите. Тялото ѝ бе открито от стопани на кучета в парк.

По това време Дженкинсън и Ратклиф са едва на 15 години.

На непълнолетните лица, които са подсъдими в Обединеното кралство, обикновено се осигурява анонимност, въпреки че медиите могат да оспорят това ограничение в случай на осъдителна присъда в най-тежките случаи.

Съдия Аманда Йип се съгласи да отмени заповедта за анонимност в края на процеса и постанови, че имената им могат да бъдат съобщени по време на изслушването за присъдата днес.

Съдебно жури от седем мъже и пет жени осъди Дженкинсън и Ратклиф след близо петчасово обсъждане, последвано от четириседмичен процес в Манчестърския кралски съд.

Обръщайки се към двамата, преди те да бъдат върнати в затвора преди присъдата, съдията им каза, че за техните обвинения трябва да наложи доживотни присъди.

"Това, което трябва да реша, е минималният срок, който ще трябва да изтърпите, преди да се обсъди възможността за освобождаването ви", каза тя и добави, че ще разгледа докладите за двамата, преди да вземе решение.
БГНЕС